Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:270
Wczoraj:831
W tygodniu:5190
W miesiącu:23183
Ogólnie:4875664

Kto jest online

1
Online

niedziela, 29, styczeń 2023 06:43

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Od dawien dawna wiemy, że tłuste nie jest zdrowe. Sprawa z łososiem ma się jednak inaczej. Pomimo tego, że ryba jest zaliczana do najtłustszych – osoby dbające o linię i o zdrowie, nie mają czego się obawiać. Łosoś jest rybą wyjątkową, a jego wartości odżywcze praktycznie bezcenne. Z czego więc słynie łosoś:
Cynk i selen – oba te pierwiastki silnie wzmacniają nasz organizm zwiększając jego odporność.
Selen odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom, a także zwiększa płodność u mężczyzn (wpływa na produkcję plemników). Ciekawostką jest również fakt, iż właśnie dzięki m.in. selenowi tarczyca pracuje w sposób prawidłowy.


Cynk natomiast oprócz zbawiennego wpływu na naszą skórę, włosy i paznokcie, odgrywa zasadniczą rolę w ochronie organizmu przed wirusami i bakteriami.
Potas – niedobory potasu prowadzą do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni. Potas bierze również udział w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.
Jod – jest pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych oraz wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu.
Łosoś bogaty jest również w witaminy takie jak A, D. E i B, gdzie:
Witamina A – odpowiada za dobry wzrok, stan naszej skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego;
Witamina D – niedobory tej witaminy prowadzą do kruchości i zniekształceń naszego kośćca oraz osłabienia siły mięśni;
Witamina E –inaczej nazwana witaminą młodości, zaliczana jest do grupy przeciwutleniaczy. Najbardziej istotną funkcją jaką spełnia w organizmie jest ochrona przed działaniem wolnych rodników, tym samym opóźniając proces starzenia się naszego organizmu. Właściwość tą zawdzięcza swojej zdolności do przekształcania wolnych rodników w substancje obojętne, które następnie wydalane są z organizmu z moczem. Witamina E odpowiedzialna jest również za sprawne funkcjonowanie mięśni, a jej niedobory zwiększają ryzyko pojawienia się chorób serca oraz całego układu krążenia;
Witamina B – jest to zasadniczo kompleks witamin należącej do tzw. grupy B, w łososiu znaleźć możemy:
Witamina B1 (tiamina) – zwiększa odporność na stres, intensyfikuje metabolizm cukrów. Zwana jest inaczej witaminą układu nerwowego;
Witamina B2 (ryboflawina) – odpowiedzialna jest za przemianę materii, niezbędna w metabolizmie białek. Wpływa na funkcje rozrodcze organizmu i jest niezbędna do syntezowania witaminy B6 I PP
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal) – Witamina B6 reprezentuje szereg substancji, które pełnią w organizmie człowieka szczególną rolę. Głównie chodzi o wytwarzanie w naszym ciele hormonów. Zalecana jest głównie kobietom, które maja nieregularne cykle miesiączkowe. Najważniejszą rolą tej witaminy jest rozkładanie białek do postaci aminokwasów, które mogą zostać przyswojone. Witamina B6 ma również działanie przeciwbólowe.
Witamina B12 (cyjanokobalamina) –uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi – jej niedobory prowadzą do niedokrwistości, czyli anemii. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapewniając dobry nastrój, równowagę psychiczną i możliwość koncentracji. Pobudza apetyt. Z jej niedoborami borykają się głównie wegetarianie, anorektycy, alkoholicy oraz osoby starsze nie odżywiające się w sposób prawidłowy.
Omega-3 i Omega-6
To w łososiu najcenniejsze to fakt, że jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
Dlaczego kwasy Omega – 3: są tak istotne dla naszego organizmu?
stanowią ,,paliwo: dla naszego mózgu, zapobiegają zaburzeniom pamięci
poprawiają nastrój
redukują zmęczenie i zapobiegają depresjom
nie dość, że zapobiegają to również zwalczają nowotwory już istniejące np. raka sutka, zapobiegają rakowi skóry
wpływają na jakość naszego widzenia (zapobiega powstawaniu zwyrodnienia tzw. plamki żółtej)
zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę Alzheimera
mają działanie przeciwzakrzepowe, regulują rytm serca oraz zapobiegają nagłej śmierci sercowej
obniża poziom triglicerydów we krwi
mają korzystne działanie w zespole nadpobudliwości psychoruchowej czyli ADHD i dysleksją
kwasy Omega – 6: zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie się ran. W 100 g mieści się aż 4,79 g, czyli niemal całe dzienne zapotrzebowanie, które wynosi 5 g. Najważniejsza jest jednak prawidłowa proporcja pomiędzy ilością tych dwóch NNKT.

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 425 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO