Nasza forma po chorobie i odporność na następne niesprzyjające czynniki zależy od wielu czynników. Długotrwały stres, niedobory, toksyny, mała aktywność fizyczna, ale także niezdrowe i nieregularne jedzenie znacznie na nią wpływają !Nasze zmiany w stronę lepszej odporności powinniśmy więc zacząć nie w aptece, faszerując się kolejnymi środkami, a właśnie na naszym codziennym talerzu.
Jak każdy wie, bardzo ważna w przeziębieniach i wielu innych chorobach jest Witamina C- żurawina, czarna porzeczka, dzika róża, cytrusy, papryka powinny więc może troszkę częściej gościć w naszych posiłkach czy w postaci dodatków do dań? Szpinak, tran, jabłka, marchew, wątróbka, a także wszelkie żółte i czerwone warzywa zawierają dużo witaminy A, która zwalcza wirusy i bakterie. Antybakteryjne działanie czosnku, chrzanu, miodu i cebuli zna każdy, powinniśmy więc ująć je także od czasu do czasu w menu, zwłaszcza podczas aktualnie panującej aury. Ważne jest także .. MIĘSO. O nie nie, nie tylko warzywka – po chorobie nie może nam zabraknąć białka, które pozyskiwać dla organizmu możemy np. z chudego mięsa drobiowego, mleka, powinniśmy sięgać także po tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, dorsz ).
Jakie dodatki do dań najlepiej wybrać? Kasza gryczana i jaglana to produkty, które zawierają magnez. Ten pierwiastek zaś potrzebny jest bardzo naszemu kładowi immunologicznemu.
Do tego wszystkiego należy dołożyć także odpowiednią ilość snu, aktywność fizyczną oraz możliwie w jak największym stopniu wyeliminowanie wszelkich używek.
Ciepły szalik przy kolejnych wyjściach, pancerne skarpety i unikanie przemoczenia i przewiania oraz kontaktu z chorymi to nie jedyne sposoby na zachowanie zdrowia. Warto zapobiegać im takze od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę i stabilizując troszkę swój tryb życia; )