Yerba Mate, nie raz mignęła nam ta nazwa na sklepowych półkach. Choć Yerba, w saszetkach nie wiele ma wspólnego z prawdziwym naparem z tej zielonej roślinki(wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego) o magicznych właściwościach.
Wywodzi się z Ameryki Południowej i można odnieść wrażenie, że w Polsce nie jest jeszcze tak bardzo popularna...
Smakosze twierdzą, że wersja expressowa, w saszetkach bardzo różni się od liściastej Yerby.
Nie ulega wątpliwościom, że podstawową cechą Yerby jest pobudzenie i dodanie nam energii, dzięki dawce kofeiny, która wchłania się inaczej niż kofeina zawarta w kawie,przede wszystkim daje długotrwałe i zdrowsze pobudzenie. Dużym plusem jest także fakt, że mimo pobudzenia nie zaburza snu.
Jest bogata w witaminy C, B1, B6, niacynę a także minerały m.in. magnez, wapń, fosfor, żelazo.
Sposób przyrządzania również różni się od typowego parzenia kawy.
Jeżeli chcemy poczuć prawdziwy smak Yerby warto profesjonalnie podejść do tematu.
Do przygotowania naparu niezbędne jest Matero i Bombilla, co to takiego ?
Matero to nic innego jak naczynie wykonane z ceramiki, owocu tykwy zwyczajnej lub też z odpowiednich gatunków drzew tropikalnych.
Najbardziej pożądanym przed wszystkich fanów Maty na całym świecie jest naczynie Palo Santo (Święty Pal), wykonane z twardego drewna, no niestety jest także sporo droższe.
Bombilla zaś jest to bambusowa lub metalowa rurka, która służy do picia tradycyjnej Yerby. Za zadanie ma oddzielenie naparu od suszu a także schłodzenie przygotowanego naparu.
Dzięki temu susz można zalewać kilkukrotnie wodą o temperaturze 80-85 stopni.
Kolejnym i ciekawym skutkiem picia Yerby jest zabicie uczucia głodu - cenionym przede wszystkim przez osoby trzymające dietę ;)
Przed pierwszym wypiciem zdrowotnego naparu warto być przygotowanym na na to,że wyczuwalny jest gorzki posmak, więc nie każdemu jej smak może odpowiadać.
Mimo tego warto spróbować i sięgnąć po marki polecane dla osób zaczynających swoją przygodę z piciem Yerba Mate.