Krzem przyśpiesza regenerację skóry dzięki uczestnictwu w syntezie kolagenu, elastyny oraz kwasu hialuronowego, czyli budulców skóry właściwej. Ponadto krzem buduje kości, chrząstki i tkankę łączną. Przy złamaniach oraz po operacjach warto jest zadbać o suplementacje krzemu, który przyśpiesza zrost kości i chrząstek. Z tego też powodu polecany jest osobom chorującym na zwyrodnienia stawów oraz krzywicę. Krzem jest również ważnym składnikiem diety przeciwmiażdżycowej, ponieważ odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Krzem pomaga też w oczyszczaniu organizmu z substancji szkodliwych. Pomaga on usunąć złogi, poprawia pracę nerek i zwalcza stany zapalne. Warto pamiętać, że wchłanianie krzemu w przewodzie pokarmowym ograniczają błonnik, magnez i fluor. Uzupełniając krzem suplementami diety i dietą warto pamiętać o dawkowaniu. Dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek to 20-30 mg. Dostarczymy go poprzez spożycie warzyw, owoców, razowego pieczywa, otrębów i produktów bogatych w celulozę. Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w chlebie razowym oraz w otrębach, a także w skrzypie polnym i pokrzywie. Zawiera go też podbiał oraz obecny jest w łuskach ziaren zbóż, skórce owoców, czosnku i szczypiorku. Znajdziemy go też w wodzie źródlanej.