witamina C, A, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Dodając jarmuż do naszego menu dostarczymy całodzienną dawkę witamin dla naszego organizmu. W 100 gramach jarmużu jest 157 mg wapnia. Dieta bogata w jarmuż jest źródłem potasu, miedzi i manganu. Dzięki wysokiej zawartości wapnia jest idealna w leczeniu osteoporozy, a dzięki witaminie K jest idealna na dolegliwości menstruacyjne poprzez prawidłową regulacje procesu krzepnięcia krwi w organizmie. Dzięki małej zawartości kalorii jest idealny w diecie odchudzającej. Jarmuż jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz koktajli. Można go jeść w dużych ilościach bez obawy o figurę. Zawiera także błonnik, potas i wapń. Ze względu na zawartość karotenów i witaminy K, warto jarmuż podawać z tłuszczem na przykład oliwą z oliwek. Dzięki czemu składniki te lepiej będą się wchłaniać w organizmie. Jarmuż powinien być dodatkiem do każdej zdrowej diety oraz jest dobrym wyborem jeżeli chodzi o odchudzanie.