narasta wewnątrz jamy brzusznej dookoła serca, nerek, wątroby i innych narządów. Nagromadzona tkanka tłuszczowa uciska organy zmniejszając tym samym ich wydolność. Osoba z otyłością brzuszną charakteryzują się twardym, napiętym brzuchem. Poza fizycznym wpływem na pracę narządów wewnętrznych, tkanka tłuszczowa produkuje również szkodliwe substancje, które sprzyjają insulinoodporności. Tłuszcz trzewny sprzyja również w rozwoju niewielkich ale przewlekłych stanów zapalnych, przez które wydzielane są związki mogące uszkodzić między innymi ściany naczyń krwionośnych, co prowadzi do miażdżycy. Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha zwiększa ryzyko zawału serca oraz niektórych nowotworów. Czynniki wpływające na gromadzenie się tłuszczu trzewnego to między innymi brak ruchu, zbyt kaloryczne jedzenie czy nadmiar cukrów i tłuszczów nasyconych w naszej diecie.