Omega 3 to kwasy tłuszczowe, które ze względu na dobroczynny wpływ na organizm powinny znaleźć się w suplementacji każdego z nas.
Pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową, wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a także wspierają prawidłową pracę serca i mózgu.
Do omega-3 zaliczane są:
- kwas alfa-linolenowy (ALA)
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)
Źródłem kwasu ALA są oleje roślinne – głównie olej lniany i rzepakowy. DHA i EPA występują głównie w tłustych rybach zimnowodnych, takich jak makrela, łosoś, śledź i sardynki. Organizm człowieka może przekształcić niewielkie ilości ALA w DHA i EPA.
Do najczęstszych objawów niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie należą:
- skurcze mięśniowe,
- uczucie napięcia mięśni karku, barków i ramion,
- pękające pięty,
- sucha, napięta, podrażniona skóra,
- kruche paznokcie,
- obniżona odporność,
- problemy z pamięcią i koncentracją oraz zaburzenia nastroju.