Pozostając w klimacie duszków i czarownic , warto wspomnieć w tym dniu o królowej jesieni a także nieodłącznym znaku Halloween, poczciwej smacznej i zarazem jak wiemy horrorzastej dyni.
Dynia to warzywo niskokaloryczne, a przy tym bogate w liczne witaminy antyoksydacyjne, zwłaszcza A, C i E. Posiada także dużo składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, wapń, potas czy selen. Oprócz tego dynia zawiera białko i niemało błonnika. Błonnik sprawia, że czujemy się syci, dzięki czemu dynia świetnie się sprawdza podczas okresu odchudzania.
Kupując dynie, warto wybrać najbardziej dojrzałe i pomarańczowe – zawierają one najwięcej witaminy B1, B3 i karotenu. Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu. Może być wykorzystana do gotowania zup, smażona, duszona albo pieczona, i co ważne, nie powoduje to utraty jej cennych właściwości. W przeciwieństwie do całego warzywa, oleje z pestek dyni powinny być stosowane tylko do dań zimnych, np. do sałatek.