W składzie batonów proteinowych znajdziemy wyższy poziom protein w stosunku do tradycyjnych słodyczy. Nawet do 25 g na baton. Zazwyczaj źródłem ich są białka mleka: kazeina, białko serwatkowe i roślinne. Dodatkowo w ich składzie znajdują się węglowodany i tłuszcze. Białko jest bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu. Jest ono odpowiedzialne za regenerację układu odpornościowego, bierze udział w budowie i odbudowie tkanki mięśniowej. Powinno być dostarczane w ilości przynajmniej 1g na kilogram masy ciała na dobę u osób nieaktywnych i co najmniej dwukrotnie wyższe u osób aktywnych.
Batony proteinowe pozwalają na częsciowe pokrycie zapotrzebowania na ten ważny składnik i mogą być interesującym i wygodnym rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu, a jednocześnie chcących dbać o wygląd i swoją formę fizyczną. Mając je pod ręką możemy w wygodny i szybki sposób zastąpić posiłek bądź przekąskę. Spożywając je po wysiłku fizycznym szybko uzupełnimy straty energetyczne i przyśpieszymy regenerację.
Dla kogo polecane są batony proteinowe:
-dla osób uprawiających sporty wysiłkowe i zespołowe,
-dla osób chcących zwiększyć masę mięśniową,
-podczas długich podróży,
-podczas wędrówek górskich,
-dla osób na diecie jako zastępstwo słodyczy,
Batony proteinowe doskonale zastępują klasyczne słodycze, ponieważ wyglądają i smakują równie apetycznie. Stanowić mogą idealną nagrodę za ciężki wysiłek po udanym treningu :)