Coraz bliżej lata i sezon na świeże, sezonowe owoce "prosto z krzaka" rozpoczęty. Warto poznać kilka zasad, którymi warto się kierować żeby jak najlepiej wykorzystać ich super moc!
Najodpowiedniejszą porą na ich spożywanie jest pierwsze lub drugie śniadanie ponieważ spożywanie ich późnym popołudniem i w wieczornych godzinach powoduje, że zawarty w nich cukier magazynowany jest w tkance tłuszczowej. Nie powinno się również jeść owoców bezpośrednio po posiłku a najlepiej ok. 15 minut przed
nim, gdyż pozwoli to na uniknięcie niekomfortowego uczucia wzdęć i gazów. By owocowy posiłek był bardziej sycący najlepiej spożywać go w połączeniu z musli, jogurtem lub owsianką, również po to aby uniknąć wahania poziomu glukozy, która z kolei powoduje wzrost łaknienia.
Dlaczego owoce mają super moce :)
-są bogatym źródłem składników odżywczych, kwasów organiczych, substancji mineralnych,
-zawierają antyoksydanty, które walcząc z wolnymi rodnikami chronią organizm przed uszkodzeniami, które mogłyby przyczynić się do powstawania poważnych chorób,
-WPŁYWAJĄ NA ZWIĘKSZENIE SPRAWNOŚCI FIZYCZNEJ,
-zapobiegają i zmniejszają ryzyko powstawania wielu chorób,
-chronią przed przedwczesnym starzeniem,
-błonnik w nich zawarty obniża wchłanianie cholesterolu,
-są źródłem potasu, biorącego udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej.
Świeże owoce mają nie tylko korzystny wpływ na nasze zdrowie, urodę ale i samopoczucie.
Dlatego tak ważna jest ich codzienna obecność w naszej diecie.
Na zdrowie i smacznego!