Masło orzechowe to bardzo wartościowy produkt spożywczy bogaty w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy, pirydoksynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminę E, witaminę C, witaminę A, sód, magnez, wapń, mangan, fosfor, selen, miedź, żelazo i cynk. Jest on również bogaty w przeciwutleniacze. Jeden z nich – resweratrol – obecny w orzeszkach ziemnych pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi.
Ten przeciwutleniacz może również pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badania wskazują również, że w orzeszkach ziemnych znajduje się wysoki poziom polifenoli.Polifenole odnoszą się do tysięcy cząsteczek pochodzenia roślinnego. Posiadają właściwości przeciwutleniające, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów i zwalczaniu niebezpiecznych wolnych rodników, które uszkadzają komórki.
Wiadomo, że jedzenie orzeszków ziemnych i innych orzechów pomaga w zbijaniu wagi. Białko, tłuszcz i błonnik zawarte w maśle orzechowym mogą wywołać uczucie sytości i pomóc kontrolować głód, a tym samym przyczyniać się do utraty wagi. Badania wykazały również, że jedzenie orzechów, w tym orzeszków ziemnych, zmniejsza ryzyko nadwagi i/lub otyłości.
Pozostałe zalety spożywania masła orzechowego :
-nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu,
- pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo chorób serca,
-wpływa na zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego,
-usprawnia perystaltykę jelit,
-dostarcza dużo energii,
-wpływa na zdolność koncentracji i poprawia pracę mózgu,
-wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego
Pasta z orzeszków ziemnych ma wysoki poziom kalorii i jest doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia nienasyconych tłuszczów i kalorii. Masło orzechowe jest głównym źródłem białka, które ma kluczowe znaczenie dla naprawy i budowy mięśni, dlatego entuzjaści fitnessu i kulturyści chętnie włączają je do swojej diety.
Masło orzechowe jest znane na całym świecie i jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych produktów do smarowania pieczywa.
Smacznego!!!