Lipiec to jeden z najbogatszych w warzywa i owoce miesiąc. Kojarzy się przede wszystkim z malinami, porzeczkami, jeżynami, morelami, wiśniami, czereśniami i brzoskwiniami. No i oczywiście pysznymi, świeżymi warzywami.
Tak więc...co jeść w lipcu?
Lipiec to przede wszystkim czas zbioru czereśni, które są bogate w bardzo istotne dla naszego organizmu składniki mineralne, tj.: potas, wapń, fosfor, magnez i cynk.
Mają zrównoważoną mieszankę prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Posiadają również substancje, które pełnią rolę przeciwnowotworową, a także chronią skórę i tkanki przed wolnymi rodnikami.
Kolejnym wartym uwagi owocem, który dojrzewa w lipcu jest brzoskwinia - owoce te zawierają błonnik, węglowodany, związki magnezu, cynku, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Są również bogate w żelazo, dzięki czemu zapobiegają anemii.
Lipiec to także sezon na jagody!
Poza tym lista owoców i warzyw, których smakiem możemy się cieszyć w lipcu jest długaaa... wszystkie lipcowe pyszności umieszczone są na zdjęciu :)
Zachęcamy do sięgania po sezonowe pyszności!