Stosowane są do regeneracji potreningowej, a także jako antykatabolik. Usprawniają też przebieg procesów energetycznych przyczyniając się tym samym do poprawy zdolności wysiłkowych i ochrony tkanki mięśniowej. Okazuje się jednak, że mogą mieć one szersze zastosowanie wspomagając proces redukcji tkanki tłuszczowej! Trudno jednoznacznie stwierdzić, jakie jest podłoże odchudzającego działania aminokwasów rozgałęzionych. Z jednej strony na pewno można wziąć tutaj pod uwagę ich antykataboliczne właściwości: mniejsze straty tkanki mięśniowej podczas stosowania diety redukcyjnej pozwala uzyskać lepszy skład ciała.
Suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi wpływa dodatnio na wydzielanie leptyny mają one zastosowanie jedynie w określonych wypadkach. Niedobór leptyny jest czynnikiem limitującym tempo utraty tkanki tłuszczowej jedynie u osób, które:
- mają umiarkowany lub niski poziom tkanki tłuszczowej,
- odchudzają się od dłuższego czasu,
- stosują diety z głębokim deficytem energetycznym,
- są obciążone bardzo dużym wysiłkiem fizycznym,
- stosują diety bardzo niskowęglowodanowe
BCAA oprócz właściwości antykatabolicznych mogą też wspomagać redukcje tkanki tłuszczowej wpływając na wydzielanie leptyny. Korzyści ze stosowania BCAA będą prawdopodobnie najbardziej zauważalne u osób charakteryzujących się umiarkowanym lub wręcz niskim poziomem tkanki tłuszczowej, przy czym zasadność suplementacji jest tym większa im niższe spożycie energii i węglowodanów, im dłużej trwa redukcja i im większe obciążenie wysiłkiem.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.