Niedobór witaminy C objawiać się może często i dolegliwości te są znane na pewno większości z nas – szybko występujące siniaki, brak apetytu, bóle mięśni i stawów, a także słabe gojenie się ran oraz krwawiące dziąsła, najczęściej także osłabienie i zmęczenie. Kumulacja niektórych z tych objawów, w połączeniu ze sprzyjającą chorobom aurą, a także osłabienie organizmu i przeziębienie gotowe. Brak kwasu askorbinowego występuje często u osób aktywnych i trenujących. Powinny więc one zwrócić szczególną uwagę na jej dostarczanie. Jej niedobór może doprowadzić także do niedokrwistości i osłabienia naczyń włosowatych w organizmie, co w przypadku sportowców jest szczególnie niewskazane. Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, a więc przez to,ze wydalana jest z moczem oraz potem, ciężko ją przedawkować. Jednak w przypadku, kiedy się to zdarzy mogę występować problemy żołądkowe, a także wysypka. W przypadku długotrwałego przekraczania dawek może przyczyniać się do odkładania kamieni nerkowych.
Witamina C chroni także przed wystąpieniem anemii, wspomaga znacznie ansz układ krwionosny, zmniejsza także ryzyko wystąpienia oparzeń słonecznych, jeśli występuje w kosmetykach oraz stosuje się ją profilaktycznie w celu zapobiegania osteoporozie – pełni zaś rolę w budowa niu kosci ponieważ jest potrzebna do wydzielania i formowania osseiny.
Bardzo dużo witaminy C znajdziemy w owocach (truskawki, czarna porzeczka, cytryna), warzywach (chrzan, natka pietruszki, papryka, brukselka) oraz innych roślinach – m.in. dzikiej róży, rokitniku, dereniu, berberysie. Jest ona jednak nietrwała, ponieważ jest wrażliwa na światło i działanie temperatury. Należy więc spożywać surowe produkty, które ją zawierają, obierać je tuż przed podaniem, robić to cienko, ponieważ jej największa ilość znajduje się tuż pod skórką owocu lub warzywa. Należy też robić to narzędziem ze stali nierdzewnej, aby nie przyspieszać niepotrzebnie jej rozkładu. Sosy najlepiej przygotowywać z wywarów przygotowanych po gotowaniu produktów z witamina C, nie marnować tych zapasów; )
Nie zawsze jednak możemy idealnie zadbać o dostarczenie sobie odpowiedniej ilości tej witaminy – jak i zresztą większości innych. Możemy więc przyjmować je w postaci kapsułek, np. Paco Power Multi- Vitamin Complex lub popijając napój, zawierający szereg witamin, w tym wiele antyoksydantów, np. QNT Smart Vitamin, którego dodatkowa zaletą jest brak dodatku cukru, dla wszystkich dbających o dostarczane z napojami kalorie. Warto więc wybrać formę najwygodniejszą dla siebie ; )) Obydwa produkty znajdziecie w naszych placówkach.
Zapobiegajmy więc niewygodnym choróbskom i przeziębieniom, aby nic nie zachwiało naszego codziennego życia i oczywiście treningów; )