Podstawową metodą zmniejszenia kaloryczności posiłków jest stosowanie zamienników ! Często dodatki, które stosujemy możemy zastąpić produktami o podobnych właściwościach, jednak bardziej korzystnymi dla naszych boczków. Jogurt naturalny dodawany do zupy lub sosów zamiast tłustej śmietany lub jej mieszanki z mąką – to znakomity pomysł. Sosy do sałatek przygotowujmy zaś z mieszanki wody i oliwy lub oleju, nie zaś samego tłuszczu.
Jeśli jesteśmy już przy tłuszczu- warto stosować mleko i jego przetwory w tej bardziej odtłuszczonej wersji. Dodatki do posiłku skrapiajmy raczej oliwą z oliwek, nie zaś tłuszczem ze smażonego mięsa. A właśnie ! Metoda przygotowywania posiłków także ma znaczenie. Nie raz zapewne już słyszeliśmy opinie o negatywnym wpływie smażenia mięs i dodatków na nasze sylwetki odraz zdrowie. Doskonałym zamiennikiem tego procesu jest pieczenie (które dodatkowo jest łatwiejszą formą, ponieważ w trakcie kiedy potrawa 'sama' się przygotowuje, my możemy zająć się zrobieniem dodatków czy innymi zajęciami), a także gotowanie zarówno warzyw jak i mięs na parze. Zaletą tego sposobu jest odpowiednie nawodnienie i soczystość produktów. Wart jest także zamienić tuczące słodycze i przekąski np. na suszone owoce. Cukier, który ma codziennie zastosowanie w naszej kuchni możemy zastąpić stewią. Zamiast słodkich syropów do kawy zastosować możemy.. cynamon; ) Znacznie zmieni on smak naszego napoju, który nie będzie potrzebował już tyle substancji słodzących, aby być naprawdę smaczny. Smażone i gotowane warzywa warto zastąpić surowymi, ponieważ nie tracą one swoich właściwości, jak często w przypadku gotowania, a także nie mają dodanych kalorii w postaci tłuszczu, na którym są smażone. Zamiast tradycyjnego oleju warto także stosować olej kokosowy.
Niektóre z tych wskazówek mogą nie wydawać się niczym odkrywczym, jednak w przypadku wielu osób ograniczenie nawet niewielkiej ilości kalorii i dodatkowe ich ucięcie, może mieć naprawdę duży wpływ na przebieg procesu zrzucania zbędnych centymetrów. Ważne jest to zwłaszcza na początku naszej drogi, warto więc nie robić nic na siłę, a po prostu zmienić nawyki i rodzaj stosowanych produktów. Nasze potrawy nie utracą w tym wszystkim na smaku, utracą za to tłuszczyk nasze boczki, uda czy brzuch; )