Odwieczny dylemat osób związanych ze sportem... jakie białko wybrać? WPI czy WPC ?? Bez wątpienia koncentrat i izolat białka są najlepszymi jakościowo i najbardziej popularnymi frakcjami białek. Zatem poznajmy podstawowe różnice między nimi...
Najpopularniejszym rodzajem białka jest koncentrat białka serwatki (WPC). Cechuję się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych BCAA a także dobrą przyswajalnością. Zawiera przeważnie od 65-85g białka na 100g gotowego produktu. Dużym plusem jest też cena, bo koncentraty na rynku są dostępne już od ok.45zł (700g). Wybór smaków jest ogromny i WPC są bardzo smaczne, zawierają śladowe ilości węglowodanów i tłuszczy.
Natomiast izolat białka serwatki (WPI) cechuję się szybszą przyswajalnością(30-60minut) od wyżej wymienionego koncetratu Zawartość białka w sięga nawet do 95%, nie zawiera ono laktozy a węglowodany i tłuszcze ograniczone są do minimum. Mniejsza zawartość węgli i tłuszczy wpływa oczywiście na smak odżywki, choć dalej nie można tu mówić o tym by izolat był niedobry w smaku. Różnorodność smaków jest ogromna więc nawet w izolatach każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie. Z jakością produktu idzie w parze oczywiście cena. Cena izolatu jest zdecydowanie wyższa od koncentratu.
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie jakie białko wybrać?
Zarówno koncentrat jak i izolat stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Izolaty są korzystniejsze ze względu na szybszą wchłanialność oraz większą zawartość „czystego” białka co na pewno będzie dużą zaletą dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Koncentraty natomiast będę na pewno odpowiednie dla osób budujących masę mięśniową, którym zawartość węglowodanów i tłuszczy w diecie nie przeszkadza. Wybór w dużej mierze zależy od naszych celów treningowych.