i powinniśmy po nie sięgać, gdy najdzie nas ochota na słodką przekąskę. W odróżnieniu od ciastek czy wypieków owoce zawierają naturalną fruktozę, która jest dwa razy słodsza od cukru białego. Spożywane w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą figurze. Owoce bardzo dobrze nawadniają organizm, ponieważ w większości składają się z wody, dobrze gaszą pragnienie. W przeliczeniu na 1 gram owoce zawierają stosunkowo mało kalorii. Są jednak takie, które skutecznie mogą utrudnić zrzucenie zbędnych kilogramów, jeśli będą spożywane w dużej ilości. Najbardziej kaloryczne owoce to, daktyle, 277 kcal/100 g są one bogate w magnez, selen i cynk, doskonałe źródło energii. Awokado, 160 kcal/100 g, są źródłem dobrych, zdrowych tłuszczów nienasyconych. Banany, 100 kcal/100 g, są doskonałym źródłem potasu. Winogrona, 67 kcal/100 g, mają sporo miedzi i potasu. Mango, 67 kcal/100 g, zawiera magniferynę, polifenole oraz witaminy A, C, K i witaminy z grupy B. Czereśnie, 61 kcal/100 g, mają sporo potasu, witamin z grupy B oraz zwalczające wolne rodniki bioflawonoidy. Gruszki, 57 kcal/100 g, jako jedne z nielicznych owoców są źródłem jodu i boru. Na kaloryczność owoców wpływa także suszenie ich. Dlatego na przykład rodzynki w 100 g mają aż 300 kalorii. Tabela kalorii owoców podaje, że najmniej kaloryczne owoce to, truskawki i maliny, 29 kcal/100 g. Porzeczki i poziomki, 31-33 kcal/100 g. Arbuzy, 36 kcal/100 g. Grejpfruty i melony, 36 kcal/100 g. Najmniej kalorii mają więc te owoce, które w swoim składzie mają dużo wody. Oprócz liczby kalorii warto też poznać indeks glikemiczny owoców, określający tempo trawienia i przyswajania cukru. Ale nie wszystkie owoce to bomby kaloryczne, są też takie, które wspomagają odchudzanie np. ananas, grejpfrut, opuncja figowa, papaja. Jeśli chcemy schudnąć, musimy mądrze wybierać i nie przesadzać z ich spożywaniem.