Logowanie

Paco Power

Karolina Michalczuk

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:147
Wczoraj:1142
W tygodniu:2552
W miesiącu:18078
Ogólnie:3327772

Kto jest online

2
Online

środa, 17, październik 2018 03:20

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





Indeks glikemiczny służy nam do obliczenia średniego procentowego wzrost stężenia glukozy we krwi po spożytym posiłku. Jest bardzo przydatny dla cukrzyków, sportowców oraz osób na diecie odchudzającej. Jeżeli będziemy umieli obliczać indeks glikemiczny, ułatwi to nam dobór produktów spożywczych tak, aby pożywne i wartościowe danie nie powodowało znacznego wzrostu glukozy w naszym organizmie...

Glikemia to stężenie glukozy we krwi, które zależy od spożywanych przez nas produktów oraz wydzielanych przez trzustkę hormonów insuliny i glukagonu. Indeks zaś to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego 50 g węglowodanów przyswajalnych, do glikemii po spożyciu 50 g czystej glukozy pomnożony razy 100. Oznacza to, że im wyższy indeks glikemiczny ma dany produkt, tym silniejsze będzie zwiększenie glikemii po posiłkowej, czyli stężenia glukozy we krwi w ciągu 120 minut od spożycia pokarmu. Zbyt wysokie stężenia glukozy we krwi i ich częste wahania są jednym z największych zagrożeń dla naszego zdrowia. Doprowadzają one do cukrzycy, otyłości oraz wielu chorób nowotworowych. Dlatego wszyscy powinniśmy analizować spożywane przez nas produkty w oparciu o ich indeks glikemiczny. Wyróżniamy trzy grupy produktów. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym >69, zaliczamy do nich na przykład makarony z białej mąki, pieczywo białe, biały ryż ziemniaki gotowane, które są szybko trawione. Produkty o średnim indeksie glikemicznym 56-69, zaliczamy tutaj np. chleb pełnoziarnisty, lody, banany, ryż długoziarnisty. Produkty o niskim indeksie glikemicznym <56, można tu wymienić np. szpinak, sałata, marchewka świeża, makaron chiński, strawienie tych produktów zajmuje najwięcej czasu. W związku z tym w naszej diecie powinny dominować produkty o jak najmniejszym indeksie glikemicznym. Uchroni to nasz organizm przed szkodliwymi skutkami gwałtownego zwiększenia się poziomu glukozy we krwi po posiłku. Im niższy indeks glikemiczny produktu, tym dłużej pozostajemy syci po posiłku. Musimy wiedzieć ile gram węglowodanów przyswajalnych zawiera każdy spożywany przez nas produkt i jaka jest jego wartość IG. W obliczeniach należy uwzględnić wszystkie produkty wchodzące w skład konkretnego posiłku.

 

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie szkolenia sportowego realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin























 















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 504 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO