Luteina jest niezbędna w naszym organizmie, niestety ale organizm nie jest w stanie sam jej wytworzyć, dlatego powinniśmy dołączyć ją do naszej diety oraz przyjmować suplementację. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie przez rośliny. Występuje jedynie w zielonych i żółtych liściach warzyw i oraz pomarańczowych warzywach i w wielu owocach. Największą zawartość luteiny ma jarmuż i szpinak, następnie sałata, brokuły, cukinia, dynia, brukselka oraz groszek. Z kolei z owoców najwięcej ma jej nektarynka, jeżyny, awokado, kiwi oraz maliny. Luteinę znajdziemy także w żółtku jaja kurzego. Aby chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, należy dostarczyć minimum 6 mg/ dziennie luteiny. Najwyższą biodostępnością charakteryzuje się luteina podawana w postaci suplementów. Niedobór luteiny może być czynnikiem rozwoju chorób związanych z zaburzeniami widzenia, zaćma czy też zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej oka.