mięso i przetwory mleczne, najbogatsze w l-karnityne są baranina, wołowina, wieprzowina i ryby. Organizm ludzki sam syntetyzuje niewielką ilość karnityny, podstawowym jej źródłem jest dieta. Własna synteza zaspokaja potrzeby organizmu jedynie w niewielkim stopniu, dlatego tak ważna jest jej suplementacja. Niedobór l-karnityny wpływa na obniżenie naszej sprawności fizycznej i intelektualnej. Nawet po niewielkim wysiłku fizycznym pojawia się silne zmęczenie, a nawet oznaki wyczerpania. L-karnityna odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania. Usprawnia i przyśpiesza procesy metabolizmu tłuszczów w organizmie. Jest niezbędna do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów. W mitochondriach kwasy tłuszczowe ulegają spaleniu i dzięki temu wytwarzana jest energia. Poprzez lepsze wykorzystanie energii zawartej w pożywieniu pomaga osobom odchudzającym się w dostosowaniu do zmiany diety i zredukowaniu ilości kalorii dostarczanych w posiłkach. Odchudzanie przy niedostatku l-karnityny nie przynosi spodziewanych efektów, gdyż uniemożliwia utlenianie kwasów tłuszczowych. L-karnityna odgrywa bardzo ważną rolę, optymalizuje procesy energetyczne zachodzące mięśniach i przyśpiesza okres mięśniowej regeneracji po wysiłkowej. Poprawia wydolność tlenową i wytrzymałość mięśniową, ogranicza katabolizm mięśniowy.