organizm musi włożyć dużo energii na metabolizm białka co powoduje efekt odchudzający. Wykazuje ona silne właściwości antykataboliczne, a jej bardzo długi okres trawienia zapewnia organizmowi podaż aminokwasów potrzebnych do odbudowy mięśni. Kazeina jest białkiem mleka i stanowi aż 75% aminokwasów w nim zawartych. Kazeinę uzyskuje się poprzez odwodnienie mleka i pozbawienie go tłuszczu oraz laktozy. Kazeina jest idealnym suplementem diety dla osób trenujących na siłowni. Główną zaletą kazeiny jest to, że działa pomiędzy treningami, również w nocy. Stopniowo uwalniane są do krwi aminokwasy białkowe, które odpowiadają za budowę mięśni. Dzięki czemu podaż białka w organizmie utrzymuje się przez wiele godzin. Kazeina jest rodzajem białka, które odpowiada za hamowanie rozpadu mięśni. Kazeinę dzielimy na dwie odmiany, micelarna oraz wapnia. Są to dwie postacie odżywki, różnią się tylko sposobem pozyskania. Kazeina micelarna jest bardziej odżywcza, uzyskuje się ją przez odtłuszczanie i oczyszczanie mleka z zanieczyszczeń i laktozy. Ma ona wtedy nienaruszoną strukturę peptydową. Kazeina wapnia to kazeina kwasowa uzyskiwana z sera. Poprzez pasteryzację mleka kazeina traci swą strukturę naturalną i zmniejsza swą wydajność. Kazeinian wapnia zawiera wysoką zawartość l-glutaminy. Białko kazeinowe nie pijemy zaraz po treningu, zalecane jest stosowanie przed snem. A to ze względu na powolny proces trawienia i wchłaniania się. Wtedy białko sukcesywnie i stale odbudowuje mięśnie kiedy śpimy. Kazeina nie jest polecana osobom uczulonym na mleko, może powodować wysypkę lub zaburzenia jelitowe.