Kminek w postaci naparu łagodzi bóle brzucha. Regularne jedzenie kminku chroni przed zaparciami. Ze względu na obecność błonnika, działa jak naturalny środek przeczyszczający, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, chroniąc górny i dolny odcinek przewodu pokarmowego przed infekcjami. Kolejna właściwością kminku jest to, że łagodzi infekcje układu oddechowego. Jest naturalnym środkiem uśmierzającym dolegliwości związane z astmą i zapaleniem oskrzeli. Ziarenka działają wykrztuśnie, rozrzedzając zalegający w drogach oddechowych śluz i ułatwiając pozbycie się wydzieliny z organizmu. Po kminek warto też sięgnąć podczas przeziębienia. Hamuje odruch suchego kaszlu, a za sprawą witaminy C i żelaza pobudza do pracy układ odpornościowy. Ze względu na zawartość żelaza polecany jest także dla świeżo upieczonym mam, a także kobietom w trakcie menstruacji. Kminek jest także świetnym lekarstwem na anemię. Poprawia dotlenienie wszystkich tkanek i narządów, w tym mózgu, co ma wpływ na poprawę pamięci i koncentrację. Następna właściwość to poprawienie jakości skóry. Pozytywny wpływ na cerę zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy E, która zapobiega przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek. Zwalcza szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za utratę jędrności skóry, a także występowanie plam i przebarwień. Kminek zapewnia cerze świeży i młody wygląd oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Można stosować go zarówno w formie naparów jak i dodawać do ciepłych kąpieli.