czynniki sprzyjające uszkodzeniom DNA i zapobiegają transformacji zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Dzieje się tak przez to że w składzie ma glukozynolanom, czyli związki siarki. Regularne sięganie po kalarepę pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając rozwój groźnych chorób. Duża zawartość witaminy C zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości wapnia ma ona właściwości poprawiania absorpcji żelaza. Dzięki zawartości potasu w kalarepie ma właściwości naturalnego środka rozszerzającego naczynia krwionośne i wzmacniającego ściany tętnic. Dzięki tym właściwościom kalarepy poprawia się poziom dotlenienia organizmu, a jednocześnie spada ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu. Żelazo zawarte w kalarepie zapobiega anemii. Kalarepa wspomaga także odchudzanie. Poprawia działanie układu trawiennego. Eliminuje zaparcia i wzdęcia, poprawia metabolizm i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Za sprawą małej ilości kalorii nadaje się idealnie jako przekąska, a Dzięki zawartości błonnika pokarmowego sprawia, że na długo mamy uczucie sytości. Częste spożywanie kalarepy zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.