Najbardziej popularny rodzaj białka z którego powstają odżywki to białko serwatkowe. Białko serwatkowe to naturalny i bezpieczny suplement wspomagający rozbudowę i regenerację mięśni. W swoim składzie zawiera również aminokwasy egzogenne (leucynę, izoleucyne,walinę), które odgrywają zasadniczą rolę w procesach regeneracyjnych i anabolicznych.
...
Białko serwatkowe to idealny wybór po treningu z racji tego, że jest szybko przyswajalne. Sugerowana porcja białka to 1,5-2,2g na kilogram masy ciała. Gdy w diecie osoby trenującej jest zbyt mało białka dochodzi do spalania mięśni podczas treningu.
WPC (Whey Protein Concentrate) – jest to najpopularniejszy rodzaj białka. Koncentrat białka serwatki charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów BCAA. W składzie posiada od 65 do 80% białka a także tłuszcze i węglowodany. Występuje w wielu pysznych wariantach smakowych. Jest to opłacalna frakcja białek w kategorii jakość/cena.
WPI (Whey Protein Isolate) – w składzie WPI znajdziemy więcej białka niż w koncentracie, od 80 do nawet 98%. Dużym plusem izolatów jest szybka i znakomita wchłanialność (30-60minut). WPI to odpowiedni wybór dla osób z nietolerancją laktozy (zawiera zerowe lub znikome ilości laktozy). Osoby będące w fazie redukcji także powinny sięgnąć po izolat, ze względu na niską zawartości tłuszczy i węglowodanów.
WPH (Whey Protein Hydrolysate) – procentowo to aż 90-100% białka w produkcie. Otrzymywane jest metodą hydrolizy, białko poddane hydrolizie posiada najlepszy profil aminokwasowy i największą zawartość białka. Hydrolizat cechuję się oczywiście najszybszym czasem wchłaniania. Cena jest czasami dwukrotnie większa niż cena koncentratu białka serwatki.
Macie dylemat jakie białko wybrać ? Zapraszamy na zakupy, chętnie rozwiejemy wszystkie Wasze wątpliwości i wspólnie wybierzemy najlepszą dla Was odżywkę białkową