dzięki temu będziemy wiedzieć do jakiej wagi powinniśmy dążyć i ile mamy nadmiernych kilogramów. Należy także określić swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jest ono zależne od wzrostu, wagi, wieku i aktywności fizycznej. Po ustaleniu zapotrzebowania kalorycznego trzeba stwierdzić jak bardzo możemy zredukować kaloryczność, by nie odczuć zbyt mocno deficytu. Jeżeli chcemy schudnąć kilka kilogramów obniżamy kaloryczność maksymalnie o 500 kcal, jest to najbardziej bezpieczne tempo odchudzania. Jeżeli mamy dużą nadwagę obniżamy kalorie o 1000 dziennie. W dietę redukcyjną najlepiej jest wchodzić stopniowo, zmniejszając kaloryczność o 100 kcal dziennie aż do ustalonego deficytu. Deficyt kalorii spowoduje, że zacznie się spalać tkankę tłuszczową. Dieta redukcyjna to wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania, uczy zdrowo się odżywiać. Jemy 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu.