Bromelaina zawarta w ananasie wykorzystywana jest w medycynie sportowej, w celu leczenia obrzęków pourazowych, głównie stanów zapalnych stawów. Ananas jest także źródłem manganu, żelaza i miedzi, pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Ananas chroniąc kości zapobiega też osteoporozie. Bromelaina wspomaga także gojenie się ran, nawet tych oparzeniowych i pooperacyjnych i działa na nie odkażająco. Ananas wspomaga pracę układu pokarmowego, usprawnia i przyśpiesza trawienie. Stosowany jest przy niestrawności i słabym wydzielaniu soków żołądkowych. Oprócz tego, że przyśpiesza przemianę materii ma także właściwości oczyszczające, poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn, błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Ananas może także zapobiegać zaparciom i wzdęciom. Ananas wspomaga także układ odpornościowy, zawiera dużo witaminy C.