aminokwas należący do grupy endogennych, czyli jest wytwarzana przez organizm człowieka. L-cysteina wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jest niezbędna do produkcji białek, detoksykacji organizmu, buduje tkanki i hormony oraz uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Buduje keratynę, białko włosów, paznokci i skóry, a także kolagen, który zapewnia elastyczność skóry i zdrowie chrząstek stawowych. Najważniejszą funkcją l-cysteiny jest budowanie glutationu, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem niezbędnym dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. L-cysteina ma właściwości przeciwutleniające, ma zdolność zwalczania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego. Dzięki temu chroni komórki ciała przed uszkodzeniami oraz spowalnia procesy starzenia. Zapotrzebowanie na l-cysteinę wynosi 1400 mg dziennie, znajdziemy ją między innymi w mięsie, łososiu, parmezanie, jajach kurzych, pistacjach, orzechach włoskich, nasionach słonecznika.