absorpcji trawienia składników pokarmowych. Posiłki powinny być jedzone od 8 do 20, oczywiście te pory można przesuwać w zależności od naszego rozkładu dnia, ale zachować trzeba nocny post, czyli 12 godzin przerwy między kolacją a śniadaniem. Dobór godzin spożywania pokarmów powinien być powiązany z naturalnym rytmem około dobowym organizmu, porą dnia i nocy, ilością światła, snem. Jedzenie niezgodne z rytmem około dobowym powoduje nawet o 18% wyższe skoki poziomu cukru we krwi w porównaniu z jedzeniem o prawidłowych porach. Jest to związane z niższą tolerancją organizmu na glukozę w godzinach wieczornych. Dlatego objętość posiłków wieczorem powinna być mniejsza niż rano. Najlepsza pora na śniadanie to między 6 a 10 rano. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zaleca się jedzenie śniadania do godziny po przebudzeniu. Obiad jemy do godziny 15. Im go wcześniej zjemy, tym mniej jesteśmy narażeni na odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Kolacje jemy między godziną 17 a 21. Pora ostatniego posiłku jest zależna od naszego stylu życia i czasu kładzenia się spać. Kolacji nie powinno się jeść później niż 2-3 godziny przed snem i powinna być ona niewielka.