nieprawidłową wrażliwość na insulinę po posiłku. Śniadanie zjedzone między godziną 6 a 10 rano sprzyja utracie tkanki tłuszczowej i obniża uczucie głodu w ciągu dnia w porównaniu z jedzeniem pierwszego posiłku po 10. Osoby regularnie jedzące śniadania są mniej obciążone czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnieniem tętniczym. Pomijanie śniadań wiąże się zaś z zaburzeniem metabolizmu glukozy, podwyższoną hemoglobiną glikowaną, wyższym poziomem glukozy na czczo oraz hiperglikemią po posiłkową, a także klinicznie zdiagnozowaną cukrzycą, którą zalicza się do ryzyka chorób serca. Pomijanie śniadania przynajmniej raz w tygodniu wiąże się z większym ryzykiem cukrzycy typu 2, oraz większym ryzykiem choroby wieńcowej. Jedzenie śniadania pomaga kontrolować apetyt, uczucie głodu i podjadanie między posiłkami. Pomijając śniadania zjemy więcej na obiad oraz kolację więc nie jest to dobrym sposobem w ograniczaniu kalorii.