proste i złożone, ze względu na stopień strawności dzieli się je na przyswajalne i nieprzyswajalne. Zarówno węglowodany przyswajalne jak i nieprzyswajalne pełnią w organizmie określone funkcje i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Węglowodany przyswajalne są głównym substratem energetycznym dla naszego organizmu. W codziennym pożywieniu powinny dostarczać 50-70% energii. Glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i krwinek czerwonych, dlatego są niezbędne w diecie. Tłuszcze są spalane dzięki węglowodanom. W przypadku niedoboru węglowodanów przyswajalnych w pożywieniu dochodzi do niecałkowitego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych, które zakwaszają organizm. Zapotrzebowanie na węglowodany zależy od wieku, płci, masy ciała, rodzaju wykonywanej pracy i stanu fizjologicznego. Węglowodany najbardziej potrzebne są zaraz po przebudzeniu.