a dzięki temu, że ma dużą zawartość potasu i małą ilość sodu usuwa nadmiar wody z tkanek. Brązowy ryż jest także bogatym źródłem witamin z grupy B, B1, B2, B6, a także witamin; PP, K i E, jak również pierwiastków takich jak magnez, potas, cynk, żelazo, wapń i fosfor. Dietę tą stosujemy 3 dni, w trakcie której na śniadanie, obiad i kolację jemy tylko ryż brązowy, ugotowany bez soli. Jedna torebka takiego ryżu ma około 200 kcal, minimum jakie dostarczamy w tej diecie to 1000 kcal. Inny wariant tej diety to możliwość dołączenia do ryżu warzywa i owoce, rośliny strączkowe, gruboziarniste produkty zbożowe i białe mięso. Wartość energetyczna posiłków powinna wynosić około 1300-1500 kcal. Taką dietę stosujemy od 7 do 21 dni. Ryż brązowy jest idealnym produktem, który wspomoże odchudzanie, warto jest go włączyć do naszego menu.