Tłuszcze nasycone są przede wszystkim źródłem energii. Pełnią one jednak jeszcze inne funkcje, są nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K w pożywieniu oraz uczestniczą w ich transporcie w organizmie. Podskórna tkanka tłuszczowa pełni termiczną ochronę organizmu. Tłuszcze nasycone chronią także narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami. Istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla organizmu. Tłuszcze nasycone mają także działanie antybakteryjne...
Tłuszcze nasycone w większości są w produktach pochodzenia zwierzęcego, najważniejsze źródło roślinne to olej kokosowy. Dzienne spożycie tłuszczów nasyconych powinno wynieść około 13 gramów. Tłuszcze nasycone bardzo dobrze nadają się do smażenia, są odporne na działanie wysokich temperatur. Źródła tłuszczów nasyconych to między innymi masło, smalec, olej kokosowy i palmowy, mleko, sery żółte i twarogowe, śmietana, jajka, mięso. Należy uważać, by nie przesadzić ze spożyciem tłuszczy nasyconych.