Właściwości witaminy A umożliwiają tworzenie radopsyny - substancji, która umożliwia dobre widzenie. Jej brak powoduje tzw. "kurzą ślepotę", czyli niemożność widzenia po zmierzchu. Witamina A uczestniczy
także w budowaniu naturalnej odporności organizmu oraz jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego.
Najpowszechniejsze objawy niedoboru witaminy A to:
🥕szorstka skóra i wysypki
🥕suche i łamliwe włosy
🥕kruche i łamliwe paznokcie
🥕przemęczenie i większa podatność na zakażenia
🥕zmniejszony apetyt
🥕problemy ze wzrokiem
Nadmiar witaminy A, czyli hiperwitaminoza, również niesie konsekwencje dla zdrowia. Niektóre objawy nadmiaru witaminy A to krwawienie z dziąseł, suchość i świąt skóry, bóle głowy, ogólne poczucie zmęczenia i wypadanie włosów.
Najlepszymi dostawcami witaminy A są produkty naturalne, choć oczywiście można sięgnąć po suplementy diety. Do najbogatszych źródeł witaminy A należą: ryby i tran rybi, masło, jaja, wątroba, tłusty twaróg i pełne mleko, a z roślinnych: pomidory, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia, brzoskwinie, banany, pomarańcze.
W związku z tym, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, aby przyswoić ją z sałatki/surówki, należy ją spożyć z dodatkiem oleju.