L-glutamina – forma wolna, która została wyprodukowana syntetycznie. Metabolizm tej formy jest bardzo szybki. Wynika to z szybkiego wykorzystania jej przez bakterie jelitowe. W konsekwencji pozytywnie wpływa na polepszenie procesu trawienia
✔L-glutamina działanie. Co daje glutamina?
✔Glutamina stanowi paliwo energetyczne dla czerwonych krwinek błony śluzowej jelit, komórek wątrobowych oraz limfocytów (komórek odpornościowych). Zapobiega zanikowi kosmków jelitowych, zabezpiecza przed przemieszczaniem się bakterii. Wzmacnia układ immunologiczny przez biosyntezę ciał odpornościowych oraz makrofagów. Ponadto reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Glutamina w dużych ilościach występuje w mózgu. Usprawnia jego pracę oraz wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Przyczynia się także do zwiększenia stężenia hormonu wzrostu we krwi, który bierze udział w procesach syntezy zachodzących w organizmie. Co więcej, pomaga w spalaniu tłuszczu. Związane jest to z regulacją poziomu insuliny i glukozy we krwi, co ma szczególne znaczenie dla diabetyków.