W medycynie kwas askorbinowy znany jest z tego,że wspomaga odporność organizmu, poprawia pracę układu krążenia, działa przeciw nowotworowo, zwalcza wolne rodniki, a w kosmetyce wykorzystywane są jej właściwości zapobiegania procesu starzenia. Dodatkowo witamina C stymuluje produkcję kolagenu, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania stawów i generalnie aparatu ruchu oraz jego regeneracji w przypadku urazów.
Witamina C jest również niezbędna do syntezy wielu hormonów czy przekaźników. Poza tym zwiększa wchłanianie niehemowego żelaza oraz minimalizuje ryzyko niedokrwiennej choroby serca.
Źródła witaminy C:
👉natka pietruszki
👉ziemniaki
👉owoc dzikiej róży
👉czarna porzeczka
👉truskawki
👉cytryna
👉acerola
👉czerwona papryka
Należy pamiętać, że witamina C jest szczególnie wrażliwa na ogrzewanie, dlatego największe jej straty następują podczas niewłaściwego przechowywania pokarmów oraz nieprawidłowej obróbki termicznej.
Teoretycznie zapotrzebowanie na witaminę C to 40-50mg dziennie u dzieci, 75mg dziennie u kobiet i 90mg dziennie u mężczyzn. Jednak w suplementacji sportowej zalecane dawki są znacznie wyższe i wynoszą one ok 100-2000mg (ok. 1g) na dobę.