Dlaczego warto jeść masło orzechowe? 🤔🤔🤔
1. Masło orzechowe jest bogate w białko
Po analizie aminokwasów zawartych w orzechach, można stwierdzić, że zawierają one pełnowartościowe białko. Z tego względu masło orzechowe będzie idealne dla wegetarian i sportowców.
2. Zawartość przeciwutleniaczy
Orzeszki ziemne zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, które sprzyjają pracy serca i regulują poziom cukru. Dzięki temu regularne spożywanie masła orzechowego może zapobiegać udarom, chorobom serca i cukrzycy.
3. Zawartość błonnika.
Masło orzechowe (zwłaszcza wykonane z migdałów) zawiera bardzo dużo błonnika. Dieta bogata w błonnik m.in. obniża stężenie glukozy we krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Pomaga również w walce z otyłością – wiąże wodę, pęcznieje w żołądku, co zwiększa uczucie sytości.
4. Zawartość tryptofanu
Tryptofan dostarcza energii, wpływa na koncentrację i poprawia prace mózgu. Z tych powodów polecane jest osobom aktywnym fizycznie, przemęczonym i pracującym umysłowo.
5. Zawartość witaminy E
Zabezpiecza ona komórki przed starzeniem, zapobiega działaniu wolnych rodników, korzystnie działa na wzrok i przeciwdziała zakrzepom. Dodatkowo witamina E nazywana jest witaminą płodności i młodości – jest odpowiedzialna za wytwarzanie nasienia u mężczyzn i prawidłowy rozwój płodu u kobiet.
6. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
Masło orzechowe jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, potocznie nazwane zdrowymi kwasami. Dobrze tutaj wyróżnić zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i alfa-linolenowego. Są to prekursorzy kwasów omega-3, omega-6 i omega-9.