białko poleca się spożywać bezpośrednio po wysiłku. Najlepszy czas na spożycia białka wynosi do 30 minut po treningu, najpóźniej można je spożyć do 2 godzin po zakończonym treningu. W tym czasie nasz organizm jest w stanie najefektywniej przyswoić utracone w trakcie wysiłku składniki odżywcze. Po treningu wytrzymałościowym poleca się aby bezpośrednio po nim spożyć około 10-20 g białka. Dzięki temu naprawie ulegnie uszkodzona tkanka mięśniowa i zwiększy się adaptacja do kolejnego treningu. Z kolei po treningu siłowym poleca się aby bezpośrednio po nim spożyć około 20-40 g białka. Wpłynie to na regenerację, wzrost i utrzymanie tkanki mięśniowej. Białko jest bardzo ważnym elementem w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie, przyśpiesza regenerację mięśni po treningu oraz wpływa na zwiększenie masy mięśni. Szejki białkowe są bardzo smaczne, są również bardzo odżywcze i co również bardzo istotne występują w wielu różnych smakach.