Spirulina czyli sinic jest zielono-niebieską algą naturalnie występującą w ciepłych jeziorach Meksyku i Afryki. Jest bardzo zasobna w pełnowartościowe białko zawierające wszystkie aminokwasy, przez co jest polecana osobom na dietach wegetariańskich lub wegańskich.
Poza mikroskładnikami spirulina zawiera również witaminy i minerały takie jak wit. C, A, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. W jej składzie znajdziemy również kwasy omega-3 i omega-6.
Wiedząc już co oferuje nam ta alga można łatwo wywnioskować, że niesie ona szereg korzyści dla naszego organizmu:
Poza mikroskładnikami spirulina zawiera również witaminy i minerały takie jak wit. C, A, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. W jej składzie znajdziemy również kwasy omega-3 i omega-6.
Wiedząc już co oferuje nam ta alga można łatwo wywnioskować, że niesie ona szereg korzyści dla naszego organizmu:
-zmniejsza błonę wywarzaną przez cholesterol przez co zwiększa się przepustowość naczyń krwionośnych tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy i udaru mózgu
-obniża ciśnienie krwi
-jest silnym środkiem detoksykacyjnym i usuwającym metale ciężkie z organizmu
-pomaga w likwidowaniu kwasu moczowego
-zwiększa ilość przeciwciał co pomaga w walce z infekcjami i nowotworami
-odżywia i dobudowuje wątrobę
-działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie
-pomaga w redukcji masy ciała
-zmniejsza stężenia cukru we krwi
-łagodzi objaw alergii i problemy z zatokami