✔W odpowiedzi na spadek poziomu glukozy wątroba rozkłada własny glikogen uwalniając glukozę do krwi. Zużyte w czasie wysiłku rezerwy energetyczne (glikogen zgromadzony w mięśniach i wątrobie) są odbudowane po spożyciu posiłku. Ilość glikogenu jest ograniczona i decyduje o zdolności do wykonywania pracy.
✔Stosowanie czystej glukozy, zwykłego cukru kuchennego czy miodu do wzbogacania napojów sportowych prowadzi do obciążenia cukrami prostymi, które szybko przechodzą do krwi i gwałtownie podnoszą poziom glukozy. Takie wahania we krwi (huśtawka glikemiczna) obniżają wydolność fizyczną, psychiczną i odbijają się na rezultatach sportowych.
✔Należy pamiętać, że popularne napoje gazowane i soki słodzone również zawierają znaczne ilości cukru stołowego. Stosowany jest w dyscyplinach wytrzymałościowych (tj.: maraton, kolarstwo, wyścigi motorowe, biegi długodystansowe, jogging, żeglarstwo), siłowo-wytrzymałościowych (boks, zapasy, triathlon), siłowych (pchnięcie kulą, rzut oszczepem, rzut dyskiem, podnoszenie ciężarów, kulturystyka) i w grach zespołowych (m.in. piłka nożna, siatkówka, koszykówka, rugby).