mózgu i przemiany metaboliczne. Kasze zawierają w sobie białko, które w szczególności jest ważne dla osób odchudzających się i trenujących. Kasze dostarczają również duże ilości błonnika, jest to składnik którego spożycie również przyśpiesza proces odchudzania. Kasze dają także poczucie sytości i nie napędzają apetytu, spożywając je codziennie łatwiej nam będzie unikać kalorycznych przekąsek. Kasza jaglana jest bezglutenowa i ma działanie odkwaszające organizm. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, czyli B1 tiaminy, B2 ryboflawiny, B6 pirydoksyny. Jest także bogata w pierwiastki takie jak żelazo i miedź. 100 gram kaszy jaglanej ma 378 kilokalorii. Kasza gryczana jest źródłem wartościowego białka łatwo przyswajalnego. Kasza gryczana jest bezglutenowa i nie zakwasza organizmu. Zawiera sporo soli mineralnych, między innymi wapń, magnez czy fosfor. 100 gram kaszy gryczanej zawiera 336 kilokalorii. Kasza jęczmienna, występuje w wielu odmianach, między innymi pęczak czy kasza jęczmienna. Najwięcej wartości odżywczych ma pęczak, zawiera on najwięcej błonnika, zawiera witaminy takie jak B1, B2 i B6, PP, A i K oraz pierwiastki takie jak magnez, żelazo, cynk, mangan, selen, miedź. 100 gram kaszy pęczak zawiera około 350 kilokalorii. Kasza kuskus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, jest lekkostrawny i bardzo dobrze tolerowany przez układ pokarmowy. Kuskus zawiera również potas, magnez, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. 100 gram kaszy kuskus zawiera 376 kilokalorii.