przez co obniżają poziom cholesterolu oraz zapobiegają zaparciom. Błonnik zawarty w otrębach powoduje również szybsze uczucie sytości, przez co jemy mniej. Dzięki temu otręby pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała oraz zapobiegają wystąpieniu nadwagi i otyłości. Otręby zmniejszają również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Otręby bogate są również w witaminy i minerały. Mają wysoką zawartość fosforu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Otręby bogate są również w witaminy z grupy B. Przez co mają pozytywny wpływ między innymi na układ krążenia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Składniki zawarte w otrębach pomagają również utrzymać poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy. Otręby są także źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Otręby w zależności od rodzaju różnią się od siebie wartością odżywczą, i tak na przykład najwyższą zawartość białka mają otręby owsiane, ale za to mają najmniej błonnika, najwięcej błonnika ale najmniej białka mają otręby kukurydziane. Otręby owsiane uważane są za najzdrowsze.