Przy zwiększeniu białka w diecie zmniejszamy jednocześnie podaż węglowodanów i tłuszczu. Obok węglowodanów i tłuszczów białko należy do trzech podstawowych makroskładników naszej diety. Pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie. Jest budulcem każdej komórki ciała, uczestniczy między innymi w syntezie hormonów i enzymów, w pracy układu odpornościowego. Nasze zapotrzebowanie na białko zależne jest od wieku, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej. Dieta białkowa szczególnie polecana jest osobom w stanach chorobowych, dla osób uprawiających regularną aktywność fizyczną oraz dla osób odchudzających się. Zapotrzebowanie na białko jest także większe podczas intensywnego wzrostu i rozwoju, w wieku starszym oraz podczas ciąży i karmieniu piersią. Diety białkowej nie powinny stosować zaś osoby z niewydolnością nerek. W diecie białkowej najważniejsze jest jedzenie określonej ilości białka, a już dobór reszty produktów czy przygotowanie posiłku jest już sprawą indywidualną i elastyczną. Ilość białka to około 1,2-1,6 gram na kilogram masy ciała, należy jeść około 4-5 posiłków dziennie z których każdy zawiera około 20-30 gram białka.