co sprawia że płatki jaglane mają właściwości prozdrowotne, które wynikają z dobroczynnego działania makro i mikroskładników zawartych w nich. Płatki jaglane pozytywnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki właściwościom alkalicznym pomagają także utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki zawartości witamin z grupy B poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki wysokiej zawartości żelaza płatki jaglane pozytywnie wpływają na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, zapobiegają występowaniu niedokrwistości. Dzięki wysokiej zawartości magnezu wspomagają regenerację mięśni. Pozostałe właściwości płatków jaglanych to między innymi obniżają poziom cholesterolu we krwi, zwiększają uczucie sytości oraz korzystnie wpływają na układ trawienny, ułatwiają wypróżnianie oraz mają działanie antyoksydacyjne. Płatki jaglane polecane są osobom z nadwagą i otyłością oraz będącym na diecie odchudzającej, a także osobom mającym problemy ze strony układu pokarmowego, wzdęcia, zaparcia, niestrawność.