że zbyt małe ilości kwasu węglowego usuwane są z komórek, przez co nasz organizm szybko zostaje zakwaszony. Podczas zbyt forsujących i nadmiernych ćwiczeń produkowany jest kwas mlekowy, kwas octowy i kwas moczowy. Organizm nie jest w stanie do metabolizowania takiej nadwyżki kwasów, przez co możemy odczuwać pieczenie i ból mięśni. Nadmierny wysiłek i brak ruchu mogą prowadzić do nadmiernej kwasowości, do zakwaszenia organizmu dochodzi także przez złą dietę, nikotynę, alkohol oraz poprzez zanieczyszczone środowisko. Aby zapobiec zakwaszeniu organizmu należy stosować zapobiegawczą mineralizację, alkaliczne oczyszczanie lub ciągłą regenerację. Wpłynie to na poprawę naszego stanu zdrowia oraz wpłynie na lepsze wyniki sportowe. Dieta powinna się składać w 80% z zasadotwórczych, między innymi warzywa, ziemniaki, owoce, nasiona, pędy, orzechy, herbatki ziołowe, aromatyczne i owocowe czy soki warzywne, a w 20% kwasotwórczych produktów, między innymi mięso, kawa, alkohol, mleko i produkty mleczne, słodycze czy wyroby z mąki pszennej. Ważne jest by nasze ćwiczenia były regularne, im częściej będziemy ćwiczyć tym niższy poziom nagromadzonego kwasu.