dieta stanowi tu bardzo ważną rolę. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest proporcjonalne do wysiłku. Czyli na skutek zwiększonego wysiłku fizycznego wzrasta zapotrzebowanie na substancje odżywcze, więcej wydalamy wody, elektrolitów i składników mineralnych i musimy to uzupełnić. Wzrasta także potrzeba regeneracji komórek, które zostają uszkodzone podczas treningu. Węglowodany u osób aktywnych fizycznie powinny stanowić około 50-60% całkowitej ilości energii dostarczonej w ciągu dnia. Tłuszcze w diecie osoby aktywnej powinny stanowić około 20-25% energii w ciągu dnia. Tłuszcz należy wybierać głównie pochodzenia roślinnego, tzw. dobre tłuszcze i kwasy omega-3. Białko w diecie osoby aktywnej służy do naprawy uszkodzonej tkanki mięśniowej oraz zwiększenia masy mięśniowej. Jego zapotrzebowanie wzrasta przy intensywnym wysiłku. Witaminy w diecie osoby aktywnej fizycznie, bardzo ważne są witaminy z grupy B. Są one niezbędne przy prawidłowym metabolizmie węglowodanów oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ważne są również witaminy A, C i E, czyli antyoksydacyjne. Chronią one nasz organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Składniki mineralne takie jak magnez i żelazo potrzebne są do prawidłowej pracy mięśni oraz wytwarzania czerwonych krwinek krwi, zaś składniki mineralne takie jak wapń, sód, potas, magnez, cynk odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie komórek, również i mięśniowych. Woda również ma istotne znaczenie. Należy kontrolować ilość wydalanej z organizmu wody i uzupełniać jej straty.