wystarczy, że od naszego zapotrzebowania kalorycznego odejmiemy tylko 500 kilokalorii. Po drugie w czasie diety odchudzającej należy wybierać produkty które mają mało kilokalorii. Mogą to być warzywa, sałata, szpinak, pomidory, rzodkiewka, cukinia czy szparagi. Po trzecie nie należy się bać tłuszczy, ale mają to być oleje roślinne na zimno i w małych ilościach, a do smażenia należy używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. A zrezygnować należy z masła, smalcu, słoniny czy boczku. Po czwarte to należy wprowadzić białko do naszej diety. Białko przyśpiesza przemianę materii oraz wpływa na naszą sytość. Białko powinno znajdować się w każdym naszym posiłku, śniadanie, obiad i kolacja powinno zawierać ten składnik. Białko możemy dostarczyć spożywając chude mięsa, ryby, produkty mleczne czy jajka. Powinniśmy również włączyć do naszej diety błonnik, pozwala on ograniczyć głód. Do produktów bogatych w błonnik należą warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli pieczywo razowe, kasza gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty czy płatki owsiane i musli. Oczywiście powinniśmy również pić dużo wody, wypełnia ona żołądek. Należy pić około 2 litrów wody dziennie.