W naszym organizmie występują dwa rodzaje tkanki tłuszczowej biała i brunatna. Tkanka tłuszczowa biała, jest to magazyn energii w postaci kropelek tłuszczu wypełniających komórki. Jest ona gorzej ukrwiona i miej unerwiona niż brązowa tkanka tłuszczowa. Nadmiar tkanki tłuszczowej białej odpowiada za zwiększenie masy ciała i wystąpienie nadwagi czy otyłości. Tkanka tłuszczowa brunatna, jest to tkanka tłuszczowa o brązowym zabarwieniu...
Charakteryzuje się ona silnym ukrwieniem i unerwieniem oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Najwięcej tkanki tłuszczowej brązowej mają niemowlęta i małe dzieci. Prawidłowe wartości procentowej zawartości tkanki tłuszczowej to kobiety 18-30 lat około 17-28%, powyżej 30 lat około 20-30%, zaś mężczyźni bez względu na wiek około 20-30%. Zbyt wysoka procentowa zawartość tłuszczu w naszym organizmie przyczynia się do zwiększenia ryzyka nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy typu II. Zaś zbyt niski poziom tłuszczu zaburza płodność, zmniejsza odporność i osłabia organizm.