RÓŻNICA MIĘDZY WPC A WPI?
Na rynku odżywek są produkty różnego typu – izolaty, koncentraty, hydrolizaty, kazeina oraz białko jaja kurzego. Wszystkie one różnią się od siebie przyswajalnością, wartością biologiczną oraz szybkością wchłaniania.
Mówiąc krótko główna różnica między WPC a WPI to właśnie BV ( wartość biologiczna) oraz szybkość wchłaniania oraz oczywiście cena.
Różnica jest bardzo prosta do zrozumienia – WPC ma zwykle 80% zawartości białka, z kolei WPI zwykle ponad 90%! ...
WPI uchodzi za białko za najwyższej półki, co też odzwierciedla się w jego cenie. WPC (Whey Protein Concentrate) to frakcja białka, która jest składnikiem większości odżywek proteinowych i gainerów. Przemawia za nią aspekt ekonomiczny – otrzymujemy bardzo wartościowe białko, jednak wciąż w przystępnej cenie.
WPC charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Zazwyczaj nie powoduje ono kłopotów trawiennych – łatwo się przyswaja i daje pożądane efekty odżywcze. Czas trawienia jest dłuższy niż w przypadku WPI, ale krótszy niż w przypadku kazeiny i wynosi 2 – 4h. Najlepsza pora na spożycie: rano/ w ciągu dnia, przed treningiem.
WPI (Whey Protein Isolate) to z kolei inna forma białka serwatkowego, która poddana została większej niż koncentrat filtracji, zazwyczaj są to metodu UF połączone z wymianą jonową (CFM).
Pozwala to otrzymanie czystszej formy preparatu (nawet >=95%), z o wiele większą zawartością peptydów oraz lepszym profilem aminokwasowym i niższą zawartością składników niepożądanych (tłuszcz, cukry)
Dodatkowo charakteryzuje się on znakomitą wchłanialnością, lekkostrawnością oraz jeszcze większą wartością biologiczną niż koncentrat (WPC) Izolat jest bardzo pożądany ze względu na szybką wchłanialność (30-60min).
Najlepszy do stosowania z rana oraz po treningu kiedy organizm jest najbardziej narażony na katabolizm.