Garcinia Cambogia to roślina azjatycka, owoce tej rośliny są bogatym źródłem kwasu hydroksycytrynowego, czyli HCA. HCA w ludzkim organizmie hamuje przemianę spożywanych węglowodanów w tłuszcze, co jest udowodnione naukowo. Kwas hydroksycytrynowy nasila termogenezę. Potwierdzono także, że hamuje apetyt, a w trakcie spożywania pokarmów przyśpiesza uczucie sytości. HCA to coraz popularniejszy składnik diety osób, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów...
Kwas l-hydrosycytrynowy zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za tworzenie tłuszczów w naszym organizmie. Aby jednak do tego doszło należy połączyć HCA z aktywnością fizyczną. Kwasy cytrynowe pojawiają się bowiem we krwi właśnie podczas intensywnego wysiłku. Wtedy nasz organizm zamiast zamieniać nadmiar spożywanej energii w tłuszcz, przekształca je w inne składniki potrzebne do efektywnego funkcjonowania naszego ciała. Cytryniany mogą nam również pomóc w spalaniu już zgromadzonego tłuszczu zapasowego.