Masło orzechowe jest ważnym produktem w diecie osoby aktywnej fizycznie z kilku powodów. Po pierwsze jest ono bogatym źródłem białka roślinnego. W przypadku masła z orzechów arachidowych jest to aż 26 gram w 100 gramach produktu. Białko spełnia ważną rolę jako budulec masy mięśniowej. Ponadto jest odpowiedzialne za neutralizowanie szkodliwego działanie stresu oksydacyjnego. Po drugie masło orzechowe jest bogate w witaminy z grupy B. Zajmują one szczególne miejsce w metabolizmie energetycznym sportowca. Pełnią istotną rolę w utrzymaniu optymalnej wydolności organizmu,
zwiększają produkcję energii, poprawiają zdolności adaptacyjne organizmu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Po trzecie spożywanie masła orzechowego podnosi poziom serotoniny. Znacząco ona amniejsza apetyt, poprawia nastrój oraz niweluje uczucie zmęczenia. Po czwarte niacyna, czyli witamina B3 obecna w maśle orzechowym uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, które prowadzą do uwalniania z nich energii. Niacyna jest niezbędna do produkcji wielu hormonów, w tym między innymi testosteronu, czyli hormonu biorącego udział w procesie budowy tkanki mięśniowej. Po piąte orzechy obniżają ładunek glikemiczny dania. Jest to bardzo ważne szczególnie w posiłku przedtreningowym, który powinien mieć niski indeks glikemiczny, aby energia była stopniowo uwalniana podczas wysiłku fizycznego. Tłuszcz zawarty w maśle orzechowym spowalnia przyswajanie węglowodanów, a to z kolei prowadzi do mniejszych wyrzutów insuliny.